You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Darwin a mindennapokban

1064

Darwin a mindennapokban


Miként és miért válnak a baktériumok egyre ellenállóbbá az ellenük kifejlesztett antibiotikumokkal szemben, és veszítik el hatásosságukat az igen drágán kikísérletezett gyógyszerek néhány év alatt? Megállítható-e a folyamat? Az előadásból kiderül, hogy Charles Darwin evolúciós elmélete napjainkban is hatalmas gyakorlati jelentőséggel bír. Manapság olyan tudományágak épülnek erre a tanra, mint a genetika, a rendszerbiológia vagy az evolúcióbiológia.  Pál Csaba ez utóbbival foglalkozik: annak ellenére, hogy az emberré válás évmilliókig tartott, az evolúció az egysejtűek szintjén igen gyorsan lezajlik, így a folyamat egy laboratóriumban könnyen megfigyelhető. A kutató elsősorban arra igyekszik választ adni, hogy milyen gének befolyásolják a változás gyorsaságát, és hogy befolyásolható-e a baktériumok evolúciójának sebessége? Kulcskérdés az is, hogy növelhető-e az antibiotikumok hatékonysága? Létezhet-e az eddig kifejlesztett hatóanyagoknak egy olyan keveréke, amely hatásosabban gyógyít, mint az egyes készítmények önmagukban?

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Biology, Evolutionary biology

Csaba Pál (lecturer)

49:15

4 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

1064

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/en/embed/2241" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>