Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Darwin a mindennapokban

1189

Darwin a mindennapokban


Miként és miért válnak a baktériumok egyre ellenállóbbá az ellenük kifejlesztett antibiotikumokkal szemben, és veszítik el hatásosságukat az igen drágán kikísérletezett gyógyszerek néhány év alatt? Megállítható-e a folyamat? Az előadásból kiderül, hogy Charles Darwin evolúciós elmélete napjainkban is hatalmas gyakorlati jelentőséggel bír. Manapság olyan tudományágak épülnek erre a tanra, mint a genetika, a rendszerbiológia vagy az evolúcióbiológia.  Pál Csaba ez utóbbival foglalkozik: annak ellenére, hogy az emberré válás évmilliókig tartott, az evolúció az egysejtűek szintjén igen gyorsan lezajlik, így a folyamat egy laboratóriumban könnyen megfigyelhető. A kutató elsősorban arra igyekszik választ adni, hogy milyen gének befolyásolják a változás gyorsaságát, és hogy befolyásolható-e a baktériumok evolúciójának sebessége? Kulcskérdés az is, hogy növelhető-e az antibiotikumok hatékonysága? Létezhet-e az eddig kifejlesztett hatóanyagoknak egy olyan keveréke, amely hatásosabban gyógyít, mint az egyes készítmények önmagukban?

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Biológia, Evolúciós biológia

Pál Csaba (előadó)

49:15

2010. november 4.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

1189

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2241" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>