Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Határfelületek a nanovilágban

1197

Határfelületek a nanovilágban


A nanovilágban nagyon kicsiny, a méter egy milliárdod része méretű vagy még annál is parányibb alkotórészek vannak. Egy nanométer ugyanis egy milliomod milliméter. Egyetlen atom sugara még ennél is kisebb, átlagosan 0,1 nanométer. Egy aprócska nanoszemcsében az atomok jelentős része óhatatlanul a szemcse határára kerül, így a nanovilág működését az itt zajló, ún. határfelületi jelenségek határozzák meg. Innen kiindulva érthető meg, hogy mi, a nanovilág számára óriás homo-sapiens mérnökök és orvosok hogyan tudjuk irányítani a nano- illetve a kissé nagyobb méretű mikro-világban zakatoló folyamatokat. Az előadásban egyebek mellett szó lesz arról, hogy hogyan lehet különböző nanoanyagokat iránytű, GPS, rádiótelefon és távirányító nélkül befolyásolni vagy egy gyógyszerrel teli nanokapszulát egy beteg sejthez juttatni. Szólunk a hegesztési varratok alakjának nanoréteg segítségével való beállításáról, és egy még izgalmasabb témáról: honnan tudja a hímivarsejt, hogy merre van előre, azaz hol találja a petesejtet?

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Plenáris előadások

Fizika, Nanotechnológia (Anyagtechnológiák)

Kaptay György (előadó)

30:48

2010. november 5.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

1197
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2245" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>