Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az agy belső kábítószere

4203

Az agy belső kábítószere


Mindössze 10-12 éve fedezték fel az idegsejtek közötti kommunikáció egy új típusát, amelyben az agy által termelt kannabisszerű anyagok játszanak központi szerepet. Ezek az ún. endokannabinoidok az idegsejtek közötti kapcsolatért felelős szinapszisokban egy visszajelentő mechanizmust működtetnek, amelynek során az impulzust fogadó (posztszinaptikus) sejtek aktivitásfüggő módon képesek az impulzust továbbító (preszinaptikus) idegvégződésekből az ingerületátvivő anyag felszabadulását gátolni.

Részben laboratóriumunk eredményei alapján ma már tudjuk, hogy ez a finomszabályozó rendszer, amely az agykéregben elsősorban egy gátló (gamma-aminovajsav, azaz GABA) és egy serkentő ( glutamát) transzmitter anyag felszabadulását akadályozza meg, központi szerepet játszik a tanulási és memóriafolyamatok szabályozásában, a szorongásos és epilepsziás kórképek kialakulásában, valamint a drogfüggőséghez vezető idegi plaszticitási folyamatokban. 

Ezen élettani és kórélettani folyamatok igazolása, valamint jellemzése elméleti és gyógyszerfejlesztési szempontból is jelentős. Az endokannabinoidok szintézisét, illetve lebontását végző enzimek befolyásolásával lehetővé válik a térben és időben szelektíven felszabaduló endokannabinoidok hatásának meghosszabbítása, illetve lerövidítése, és ezáltal a kórosan megváltozott transzmitter felszabadulás (elsősorban GABA és glutamát) normalizálása az egyes kórképekben.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Nyilvános előadások I.

Neurobiológia

Dr. Freund Tamás (előadó)

1:03:59

2012. november 6.

Főosztály Kommunikációs

2012. november 7.

4203

4.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/5489" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés