Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

200 millió éves történet: a Föld a triász-jura határon

267

200 millió éves történet: a Föld a triász-jura határon


Pálfy József, az MTA levelező tagja székfoglalójának összefoglalója:
A Föld több mint 4,5 milliárd éves történetének utolsó bő félmilliárd évéről egyre megbízhatóbb, nagy felbontású képünk van. A geológiai, azon belül elsősorban a paleontológiai és geokémiai adatok alapján az élővilág és a környezet folytonos, de tág határok között ingadozó ütemű változása rajzolódik ki. Különös figyelmet érdemelnek a rövid időn belül nagy léptékű változásokkal járó események. Annál is inkább, mert kezdjük megérteni, hogy az ember tevékenysége hatására épp egy ilyen esemény vette kezdetét. Analógiákért érdemes a földtörténeti példákat tanulmányozni, amelyek egyike a triász és jura időszakok határán lezajlott esemény. Az előadás áttekinti a triász végi kihalással és környezetváltozásokkal foglalkozó friss tudományos eredményeket, benne a szerző és munkatársai eddigi kutatásait.
További információk: mta.hu/szekfoglalok

több kevesebb


Székfoglalók

Geológia

geológia, paleontológia, geokémia, triász, jura

1:03:14

2013. november 19.

Főosztály Kommunikációs

2014. április 8.

267

5.0
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/7945" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés