Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010

A Magyar Tudomány Ünnepe 2010 (22)

Határok nélküli tudomány - Kihívások és lehetőségek a tudományterületek határán
Köszöntöm Önt a tudomány határtalan világának reménybeli látogatójaként!

2010-ben a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata arra bíztatja, lépje át képzelete korlátait, hogy a tudomány fegyelmezett, pontos, felelős végtelenségét megismerhesse. A határtalanság ezúttal nem a messzeségről, hanem arról a közelségről szól, amelyet a tudományágak összekapcsolódásában, a gondolatok összefonódásában tapasztalhatunk. Így lesz egy fiatalokból álló csoport összehasonlítható a sejtfehérjékkel, ezáltal válnak érthetővé a mesterséges lény emberi érzései, a hálózatok összetett matematikai rendszerei, ennek révén tárulnak fel vizeink, génjeink, jövőnk titkai. A  lepkeszín, a szilícium egykristály és az epigenetika egymásba kapcsolódva rólunk és kilátásainkról is „beszél". 

Rendezvényeinken a tudományágak segítik, élénkítik egymást saját szempontjaikkal, megfigyeléseikkel, ám szeretnénk, hogy a tudomány határtalansága az Ön közelségéről is szóljon: a tudás, az ismeret karnyújtásnyira, kattintásnyira, elhatározásnyira van. Itt, a Magyar Tudományos Akadémián, és szerte az országban, a tudomány műhelyeiben. Titkai pedig éppen attól lesznek még izgalmasabbak, hogy egyre többen vagyunk rá kíváncsiak. Eredményei attól lesznek értékesebbek, hogy egyre többünk érdeklődik irántuk. A határtalanság azt jelenti: közel az emberhez és közel a gondolkodás korlátlanságához. 

A meghívás nem 'bungee jumpingra' szól: nem tudományos szabadesésre invitálom Önt, amelyben a gumikötél rántja majd vissza. Olyan elmélyülésre hívom, ami örvények nélkül sodor egyre különösebb és kalandosabb vizekre. Égbe, föld mélyére, sejtek, atomok, szavak együttműködő, elemi részecskéibe. Ezen határtalan utazásban pedig az a legfontosabb, hogy a cél az indulásban rejlik, a határátlépésekkel teli útban teljesedik ki.  Bármelyik téma megvilágíthatja a másik megértését.  Bármelyik program kedvet teremthet a következőhöz. Bármelyik előadást hallgatva elszánhatja valaki magát arra, hogy ő lesz a téma újabb kutatója

A Magyar Tudomány Ünnepének programjain részt vevőknek tartalmas élményeket és nem feledhető felismeréseket kívánok!

Pálinkás József az MTA elnöke

több kevesebb

Himnusz

14 éve - 2:22

Ünnepi beszéd

Pálinkás József 14 éve - 6:04

Köszöntő

Schmitt Pál 14 éve - 11:54

A királynő és a szolgálóleány

Lovász László 14 éve - 1:06:19

Darwin a mindennapokban

Pál Csaba 14 éve - 49:15

Köszöntő

Németh Tamás 14 éve - 4:10

Tudomány Képekben c. pályázat díjainak átadása

Dr. Prof. Csépe Valéria
Gózon Ákos
Torda Júlia
Nagy Nándor
Márkus Róbert
Benke Márton
Ángyán Gergő
Józsa T. Emmy
Baksa Balázs
14 éve - 8:55

Záró rendezvény

Pálinkás József
Lakatos István
14 éve - 5:58

Határfelületek a nanovilágban

Kaptay György 14 éve - 30:48

A játék neve: Kratokrácia

Kóczy Á. László 14 éve - 52:42

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges

Csermely Péter
Iglói Ferenc
Kovács István
14 éve - 1:24:08