You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Mogi Robi, a hűséges társ

1088

Mogi Robi, a hűséges társ


Vajon lehetnek-e emberi érzései egy mesterséges lénynek? Erre a kérdésre teljesen eltérő válaszok születtek, írók és kutatók tollából egyaránt: a bádogembertől - aki szívet kapott - a gonosz oldalon álló Terminátorig, amelyet ugyan átprogramoztak a jó oldalra, de ettől még nem lettek érzései. Mit mond erről a tudomány? Próbáljunk az emberi érzéseknél egy kicsit egyszerűbb eseteket is vizsgálni.Az etológusok azt mondják, hogy az állatok viselkedése nem teljesen véletlenszerűen alakult ki az evolúció során, mindig megtalálhatók a konkrét túlélési célok. Az etológusok által megfigyelt viselkedésformák sokszor rendszerezhetők, és így már csak egy lépés a programozásuk és beépítésük robotokba.

A MOGI Robi egy ilyen kutatás eredménye. Az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, viselkedésüket az informatikusok algoritmizálták és programozták, majd a mérnökök megépítettek egy robot lényt, aminek néhány viselkedéseleme hasonlít a kutyáéhoz. MOGI Robinak nincsenek érzései, de úgy tud mozogni, labdát visszahozni, hogy bennünk azt az érzést kelti: a robotkutya kötődik hozzánk.

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Artificial intelligence, Robotics

Péter Korondi (lecturer)
Bence Kovács (author)
Ádám Miklósi (lecturer)
Géza Száyer (author)
Balázs Varga (author)

1:19:35

4 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

1088
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/en/embed/2248" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>