You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Celebration of Hungarian Science 2010

Celebration of Hungarian Science 2010 (22)

Science without limits - Challenges and possibilities at the limits of science
Köszöntöm Önt a tudomány határtalan világának reménybeli látogatójaként!

2010-ben a Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozata arra bíztatja, lépje át képzelete korlátait, hogy a tudomány fegyelmezett, pontos, felelős végtelenségét megismerhesse. A határtalanság ezúttal nem a messzeségről, hanem arról a közelségről szól, amelyet a tudományágak összekapcsolódásában, a gondolatok összefonódásában tapasztalhatunk. Így lesz egy fiatalokból álló csoport összehasonlítható a sejtfehérjékkel, ezáltal válnak érthetővé a mesterséges lény emberi érzései, a hálózatok összetett matematikai rendszerei, ennek révén tárulnak fel vizeink, génjeink, jövőnk titkai. A  lepkeszín, a szilícium egykristály és az epigenetika egymásba kapcsolódva rólunk és kilátásainkról is „beszél". 

Rendezvényeinken a tudományágak segítik, élénkítik egymást saját szempontjaikkal, megfigyeléseikkel, ám szeretnénk, hogy a tudomány határtalansága az Ön közelségéről is szóljon: a tudás, az ismeret karnyújtásnyira, kattintásnyira, elhatározásnyira van. Itt, a Magyar Tudományos Akadémián, és szerte az országban, a tudomány műhelyeiben. Titkai pedig éppen attól lesznek még izgalmasabbak, hogy egyre többen vagyunk rá kíváncsiak. Eredményei attól lesznek értékesebbek, hogy egyre többünk érdeklődik irántuk. A határtalanság azt jelenti: közel az emberhez és közel a gondolkodás korlátlanságához. 

A meghívás nem 'bungee jumpingra' szól: nem tudományos szabadesésre invitálom Önt, amelyben a gumikötél rántja majd vissza. Olyan elmélyülésre hívom, ami örvények nélkül sodor egyre különösebb és kalandosabb vizekre. Égbe, föld mélyére, sejtek, atomok, szavak együttműködő, elemi részecskéibe. Ezen határtalan utazásban pedig az a legfontosabb, hogy a cél az indulásban rejlik, a határátlépésekkel teli útban teljesedik ki.  Bármelyik téma megvilágíthatja a másik megértését.  Bármelyik program kedvet teremthet a következőhöz. Bármelyik előadást hallgatva elszánhatja valaki magát arra, hogy ő lesz a téma újabb kutatója

A Magyar Tudomány Ünnepének programjain részt vevőknek tartalmas élményeket és nem feledhető felismeréseket kívánok!

Pálinkás József az MTA elnöke

More Less

Himnusz

14 years ago - 2:22

Ünnepi beszéd

József Pálinkás 14 years ago - 6:04

Köszöntő

Pál Schmitt 14 years ago - 11:54

Eötvös-koszorúk és tudományos díjak átadása

József Pálinkás 14 years ago - 28:17

A királynő és a szolgálóleány

László Lovász 14 years ago - 1:06:19

Darwin a mindennapokban

Csaba Pál 14 years ago - 49:15

Köszöntő

Tamás Németh 14 years ago - 4:10

Tudomány Képekben c. pályázat díjainak átadása

Dr. Prof. Valéria Csépe
Ákos Gózon
Júlia Torda
Nándor Nagy
Róbert Márkus
Márton Benke
Gergő Ángyán
T. Emmy Józsa
Balázs Baksa
14 years ago - 8:55

Záró rendezvény

József Pálinkás
István Lakatos
14 years ago - 5:58

Határfelületek a nanovilágban

György Kaptay 14 years ago - 30:48

A játék neve: Kratokrácia

Á. László Kóczy 14 years ago - 52:42

Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges

Péter Csermely
Ferenc Iglói
István Kovács
14 years ago - 1:24:08