You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Az elbódított figyelem

13081

Az elbódított figyelem


Hájos Norbert  agykutató MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa a figyelemmel kapcsolatos agyi folyamatok működését mutatja be előadásában.

Figyelem nélkül sem a külvilágból beérkező információ feldolgozása, sem belső gondolati világunk helyes mederbe terelése nem valósulhat meg. A figyelem zavara, megzavarása ezért alapjaiban befolyásolja az agy működését. A koncentráció folyamán gyors agyhullámok mérhetőek a koponya felszínén, amelyeket az idegsejtek időbeni, pontos aktivitása hoz létre. Az előadás első felében körbejárjuk, hogy az agykéregben hogyan alakulnak ki ezek a gyors agyhullámok, és milyen idegsejtek vesznek részt a kialakításukban.

Az előadás második részében pedig arra keressük a választ, hogy a marihuána fogyasztása milyen sejtszintű mechanizmusokon keresztül zavarja meg a gyors agyhullámokat, amely párhuzamos a figyelem lankadásával, és így megváltoztatja az agyműködést is.

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Nyilvános előadások II.

Neurobiology

Norbert Hájos (lecturer)

31:30

22 November, 2012

Főosztály Kommunikációs

23 November, 2012

13081
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/en/embed/5693" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download