Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Az elbódított figyelem

13081

Az elbódított figyelem


Hájos Norbert  agykutató MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa a figyelemmel kapcsolatos agyi folyamatok működését mutatja be előadásában.

Figyelem nélkül sem a külvilágból beérkező információ feldolgozása, sem belső gondolati világunk helyes mederbe terelése nem valósulhat meg. A figyelem zavara, megzavarása ezért alapjaiban befolyásolja az agy működését. A koncentráció folyamán gyors agyhullámok mérhetőek a koponya felszínén, amelyeket az idegsejtek időbeni, pontos aktivitása hoz létre. Az előadás első felében körbejárjuk, hogy az agykéregben hogyan alakulnak ki ezek a gyors agyhullámok, és milyen idegsejtek vesznek részt a kialakításukban.

Az előadás második részében pedig arra keressük a választ, hogy a marihuána fogyasztása milyen sejtszintű mechanizmusokon keresztül zavarja meg a gyors agyhullámokat, amely párhuzamos a figyelem lankadásával, és így megváltoztatja az agyműködést is.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Magyar Tudomány Ünnepe 2012, Nyilvános előadások II.

Neurobiológia

Hájos Norbert (előadó)

31:30

2012. november 22.

Főosztály Kommunikációs

2012. november 23.

13081
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/5693" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés