Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A mikroelektronikától a nanoérzékelőkig

672

A mikroelektronikától a nanoérzékelőkig


Napjaink digitalizált világának kisméretű eszközei, a személyi számítógéptől a digitális fényképezésen át a mobiltelefóniáig, mind a mikroelektronika forradalmának köszönhetők az elmúlt fél évszázadban. Ez a hatalmas fejlődés nem jöhetett volna létre a világ legtisztább anyagát, a szilícium egykristályt megmunkáló mikrotechnológia nélkül. Mára az egymilliárdot is meghaladja egy körömnyi méretű szilícium lapocskán kialakított, összehangoltan működő kapcsoló-eszközök száma! A mesterséges világunkban zajló folyamatok - csakúgy, mint az emberi szervezetben - érzékelésre, adatfeldolgozásra és beavatkozásra épülnek. 

Agyunk az évek során szerzett tapasztalatok alapján, az érzékszerveinken keresztül a külvilágból érkező ingerek figyelembevételével hozza meg azokat a döntéseinket, amelyeket aztán végtagjaink segítségével hajtunk végre. Korábban elképzelhetetlen sebességgel vagyunk képesek óriási adatmennyiségek kezelésére, valósidejű digitális számítási műveletek elvégzésére és rendszerezett tárolására a mikroelektronika révén. A szabályozott rendszerek kiépítéséhez azonban szükségünk van mesterséges érzékszervekre is. A következő fél évszázad előreláthatólag az egyre kisebb, érzékenyebb és intelligensebb érzékelők elterjedésének korszaka lesz, amelyben kulcsszerepet kap a nanotechnológia.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Mikroelektronika, Nanotechnológia (Anyagtechnológiák)

Dr. Bársony István (előadó)
PhD. Volk János (előadó)

1:02:03

2010. november 5.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

672
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2249" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>