You are currently browsing the Videotorium site of the organization Hungarian Academy of Sciences. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A mikroelektronikától a nanoérzékelőkig

672

A mikroelektronikától a nanoérzékelőkig


Napjaink digitalizált világának kisméretű eszközei, a személyi számítógéptől a digitális fényképezésen át a mobiltelefóniáig, mind a mikroelektronika forradalmának köszönhetők az elmúlt fél évszázadban. Ez a hatalmas fejlődés nem jöhetett volna létre a világ legtisztább anyagát, a szilícium egykristályt megmunkáló mikrotechnológia nélkül. Mára az egymilliárdot is meghaladja egy körömnyi méretű szilícium lapocskán kialakított, összehangoltan működő kapcsoló-eszközök száma! A mesterséges világunkban zajló folyamatok - csakúgy, mint az emberi szervezetben - érzékelésre, adatfeldolgozásra és beavatkozásra épülnek. 

Agyunk az évek során szerzett tapasztalatok alapján, az érzékszerveinken keresztül a külvilágból érkező ingerek figyelembevételével hozza meg azokat a döntéseinket, amelyeket aztán végtagjaink segítségével hajtunk végre. Korábban elképzelhetetlen sebességgel vagyunk képesek óriási adatmennyiségek kezelésére, valósidejű digitális számítási műveletek elvégzésére és rendszerezett tárolására a mikroelektronika révén. A szabályozott rendszerek kiépítéséhez azonban szükségünk van mesterséges érzékszervekre is. A következő fél évszázad előreláthatólag az egyre kisebb, érzékenyebb és intelligensebb érzékelők elterjedésének korszaka lesz, amelyben kulcsszerepet kap a nanotechnológia.

More Less


A Magyar Tudomány Ünnepe, Celebration of Hungarian Science 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Microelectronics, Nanotechnology (Materials technology)

Dr. István Bársony (lecturer)
PhD. János Volk (lecturer)

1:02:03

5 November, 2010

Főosztály Kommunikációs

17 November, 2010

672
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/en/embed/2249" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>