Ön jelenleg a(z) Magyar Tudományos Akadémia Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Egy korszak és névadója - A Horthy-kultusz

2702

Egy korszak és névadója - A Horthy-kultusz


Felségáruló, véres kezű diktátor, illetve ország-mentő, hongyarapító - a jelzők változatosak, akit viszont ezekkel a szavakkal illettek, az ugyanaz az ember: Horthy Miklós. Magyarország 1920 és 1944 közötti kormányzójának és a nevével fémjelzett korszaknak a megítélése máig tartó viták tárgya. Romsics Ignác akadémikus és Turbucz Dávid doktorandusz előadásaikban azt mutatják be tényszerűen, minden lehetséges szempontot figyelembe véve, hogy milyen volt valójában Magyarország a két világháború között. Fasizmus vagy demokrácia? Diktatúra vagy parlamentáris váltógazdaságon alapuló többpárti jogállam? - miként jellemezhető a túlzó megállapításokhoz képest tárgyilagosan a majd' negyedszázados Horthy-kor politikai rendszere, illetve gazdasága és kulturális élete? Hogyan változott az idők során annak az embernek a megítélése, aki 1920-ban szinte jelképpé vált fehér lován lovagolt be Budapestre, majd több mint két évtizedig állt altengernagyként és ideiglenes kormányfőként egy tengerpart nélküli királyság élén - a két történész egyebek mellett ezekre a kérdésekre ad higgadt és szaktudományos választ.

több kevesebb


A Magyar Tudomány Ünnepe, A Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Magyar Tudomány Ünnepe 2010, Diákok az Akadémián

Újkori történelem

Horthy-kultusz, fehér ló, fasizmus, világháború

Dr. Romsics Ignác (előadó)
Turbucz Dávid (előadó)

1:28:21

2010. november 8.

Főosztály Kommunikációs

2010. november 17.

2702
<iframe width="480" height="385" src="//mta.videotorium.hu/hu/embed/2250" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>